The Dovecote-Granary

Projetado por Tiago do Vale Arquitectos, o Espigueiro-Pombal do Cruzeiro, em Ponte de Lima, é um lugar de serenidade e de introspeção, de forte ligação com a natureza e connosco próprios. Sem uma função convencional, o espaço – uma fusão de casa na árvore e refúgio contemplativo – é o seu próprio propósito. 

Times changedthoughthere’s no farming on the property anymoreso the rebuilt Dovecote-Granary will not serve its original functions in the foreseeable future. It won’t have a specific use eitherit will be what the nature of the space lends itself to be. 

These circumstances implied not only reconstruction but also transformationgiving form to the theme of the projectThe result is an element by element rebuild of the Dovecote-Granarywith an intricate redesign of all the subtle carpentry details and a limited set of surgical interventions that will allow for its safe and renewed use. 

The Dovecote-Granary is now a sanctuary among the tree canopiesan iconic shape in the rural landscape of the Minho regionand the experience of the dancing leaf shadowsthe gentle crossing breeze and the birds chirping in a late summer afternoon fully defines its new purposefunction and use.